In de maand september heeft National Geographic een artikel gewijd aan het vastleggen van kwetsbare erfgoeden middels 3D-laserscanners.
Technici van de non-profitorganisatie CyArk maken sinds 2007 hogeresolutiescans van diverse culturele werelderfgoeden, variërend van het wrak van de Titanic tot de oude stad Teotihuacan in Mexico. Met een 3D-laserscanner wordt met een pulserende laser een gebied verkend. Het resultaat is een kaart van de omgeving van High-definition kwaliteit. Met de gegevens die op een halve centimeter nauwkeurig zijn geregistreerd, toont de scan een puntenwolk die honderden miljoenen gegevens kan bevatten.
Naast de 3D-coördinaten registreert de laserscanner ook de ‘intensiteitswaarde’ van elk punt. Hiermee wordt bedoelt de kleur en helderheid van het gescande oppervlak. Deze informatie kan worden gebruikt om te zien of er scheuren in een bouwwerk kunnen ontstaan. en of er in de loop van de tijd materiaal aan is toegevoegd.
Het idee voor het CyArk project is ontstaan nadat de Taliban in 2001 de Boeddhabeelden in het Afghaanse Bamian hadden verwoest. Middels de 3D-laserscans blijft er in ieder geval een gedetailleerd beeld bewaard van zo’n object.
In 2010 werden de koninklijke tomben van Kasubi in Uganda door brand verwoest. Aangezien CyArk een jaar eerder scans heeft gemaakt van het gebouw uit 1882, is het mogelijk om het exact na te bouwen.
Inmiddels heeft CyArk ruim 800 kwetsbare archeologische schatten aangewezen voor onderzoek. Bij 38 van deze locaties is dit inmiddels gebeurd. Alle gegevens worden gepubliceerd op CyArk.org.
Ben Kacyra (de oprichter van CyArk) verwoordt de noodzaak als volgt:
Onze collectieve herinnering zit in menselijke monumenten. Het gaat niet alleen om dit of dat bouwwerk te behouden. Het gaat om het behoud van onze collectieve herinnering.
Een va nde 7 moderne wereldwonderen die reeds is vastgelegd is Chichén Itzá.